Alma sütemény, ami sajtkrémes "cronut"

2014-05-21

sponsored links


Folytatódik a szürreális sorozat bemutatása. Mindenképpen szerettünk volna egy sós nassolnivalót is felsorakoztatni a sok édes mellett, és szép lassan, sok apróbb ötlet mentén alakult ki a végleges verzió. Azt tudtuk hogy nagyon extra ízvilággal nem akarjuk felturbózni, nehogy riasztó legyen a mondjuk juhsajtos-medvehagymás lazackanapé (csak mondtam valamit), úgyhogy maradtunk a totál egyszerû sajtos íznél, viszont kipróbáltunk egy új technikát.

Abban biztos voltam, hogy leveles tésztából szeretném. Elõször csak az volt az ötlet, hogy kiszaggatva kisütöm, valami nehezékkel középen, amire felhalmozom a krémet, így gömbölyítem almává. Aztán úgy gondoltam, talán a nehezék alatt nem sülne át kellõen a leveles tészta, így csak köröket szaggattam, és a cronut találmányából vett ötlettõl vezérelve, a kisült labdacsok tetején át habzsákból megtöltöttem a sajtkrémmel, és azzal át is kentem kicsit. Csakhogy így eléggé rusztikus hatású volt, szerettem volna héjat. Sárgát.



Mivel bent a melóhelyemen sütünk sajtos zsemlét, tudtam, hogy a lapkasajt szépen idomul alakra, viszont nem akartam rápirítani-hólyagosítani, ahogy bent. Csak épphogy ráolvasztani. Nagy-nagy izgalommal lestem a sütõajtót, féltem, hogy lefolyik-ráncosodik-pöndörödik-elszínezõdik-hólyagosodik vagy akármi, de legnagyobb örömömre baromi jól sikerült, kacarászva simogattam a kis sarkocskákat a süti alá még melegen. :)

Õrült finom! Ám csak frissen az igazi, ha állni hagyjuk, a leveles felázik, puha, szinte haraphatatlan, bár az íz megmarad. Én azért betermeltem párat szigorúan romeltakarítás címen a buli után. :D


Bal felsõ kis kosárka, benne az almácskák, amit mindenki elsõre gömbölyded mignonnak nézett. :))) Hát tévedtek! :D

Ehhez kell:

1 csomag (6 lap) leveles tészta a fagyasztott részlegbõl, vagy frissen fél kilónyi

Ebbõl 5 cm-es pogácsaszaggatóval 16 kis kör, a többit lesózva apróra vágva simán kisütve rágcsa keletkezik, az asztal két végén vannak kis tálkákban. 220°C-on pár perc alatt pirosra sütjük a köröket is.

A krémhez

10 dkg vaj
3 evõkanál liszt
kb. 3 dl tej
15 dkg sajt (nálam Edami volt)
só, bors, pici szerecsendió

16 lap lapkasajt

A vajat felolvasztjuk, a lisztet csak habzásig megfuttatjuk benne, felöntjük a tejjel, annyival, hogy szépen folyó, ne túl sûrû legyen egyelõre, fûszerek, majd a reszelt sajt, és addig fõzzük kevergetve, míg a sajt elolvad, a krém besûrûsödik. Ha túl sûrû lenne, tejjel hígíthatjuk, ha túl lágy, kevés liszttel sûrítsük. Hûlés közben sûrûsödik! Sima csöves habzsákba töltjük, a labdacsok tetejét áttörve, óvatosan kézben tartva addig nyomjuk, míg a labdacs érezhetõen elkezd nõni , azaz a lemezek elválnak kissé egymástól, de még egyben van. A maradék krémmel körbekenjük õket, hogy a lapkasajt tapadjon.

A sütõt visszavettem 100°C-ra.

Minden sütire került egy-egy sajt, majd 1 percre visszakerültek a sütõbe. Nem kell több, ennyi épp elég. Majd még melegen alásimítjuk a sajt csücskeit, vagy ha közben kihûlt, le is vághatjuk szépen.

Marcipánmintázóval fúrtam 2 lyukat, az egyik a szárnak, a másik az alsó kis bozontnak. A látszat kedvéért most apró marcipánlevélkékkel díszítettem, bár szóltam, hogy az úgy együtt lehet, hogy nem nyerõ, de bátraké a szerencse, hátha bejön. :))


Dina világa a facebookon is elérhetõ, így biztosan nem maradsz le semmirõl! :)

Valamint minden édességet, desszertet kedvelõt várunk szeretettel szintén a facebookon, a DesszertSarok csoportban!

Folytats a blogon ... dinavilaga.blogspot.com/2014/05/alma-...

sponsored links

Keres?s